Alles of niets mentaliteit bij afvallen

Waarom dat niet werkt…

Het is het cliché verhaal van de meeste vrouwen: Je gaat op dieet, neemt jezelf voor clean te eten en 4 keer per week te gaan sporten. Je wilt het zo perfect mogelijk doen en wilt zo snel en zoveel mogelijk resultaat boeken. De eerste 2 weken lopen prima. Je eet gezond en lekker, gaat 3 keer per week naar de sportschool en gaat 1 keer wekelijks zwemmen. Je voelt je er goed bij, maar mist wel de lekkernijen die je niet mag eten van jezelf: een stukje chocolade, een ijsje of een lekkere cocktail als je iets gaat drinken met vrienden. Het lukt je om dit telkens af te slaan, maar diep vanbinnen knaagt het een beetje. Want eigenlijk wil je die dingen toch wel graag. Maar je pept jezelf op en gaat verder met je zelf opgelegd “streng” dieet.

Op een vrijdagavond geeft je beste vriendin een feestje. Je hebt er veel zin in en ook weer niet. Het is altijd wel heel gezellig met haar en een feestje sla je nooit af. Maar er gaan hapjes zijn en lekkere drankjes, waar je van jezelf niets van mag nemen. Je weet dat als je daar eenmaal aan begint, je niet meer kan stoppen. Of dat maak je alvast jezelf wijs. Je hebt dus minder zin dan anders om te vertrekken, maar doet dit alsnog. Want je kan toch niet gewoon wegblijven? Op het feestje is het heel gezellig en je praat erop los met je vrienden. Er wordt gelachen, gegeten en gedronken. Maar jij houdt het bij een plat watertje en zit te giezen op de hapjes. Elke keer als er rond gekomen wordt met een schotel, schudt je standaard je hoofd “neen, bedankt”. Je vindt het best vermoeiend. Waarom wilde je ook alweer op dieet? Je begint te twijfelen of je dit wel echt wilt. Altijd zo moeten leven is toch alles behalve leuk? Waarom zou je het dan doen? En waarschijnlijk moet je nog harder gaan werken eens de kilo’s er minder snel afgaan. Je wordt al moe van de gedachte alleen.

Als je zo steeds meer momenten na elkaar meemaakt, verlies je al snel de moed. Elke keer weer wil je dat ietsje liever opgeven. Totdat je op een bepaald moment het gehad hebt: diëten is niet voor jou weggelegd. Jij zal wel die uitzondering zijn die niet kan afvallen, waarvoor een lager gewicht niet is weggelegd. Je legt je erbij neer en diezelfde avond nog zet je je voor de tv met een grote bak ijs en een gezellig film. Daarna heb je eigenlijk nog zin in chocoladekoekjes… En ach, wat kan het nu ook kwaad? Je neemt een pak koekjes en voor je het weet is het alweer helemaal leeg. Niet erg denk je. Diëten is niets voor jou. Dus kan je evengoed genieten van alles wat je wilt.

alles-of-niets-mentaliteit-omslag

Dit is een gedachtegang die veel vrouwen maken. Vaak bedenken ze zich na een hele tijd weer en gaan ze weer diëten, deze keer “voor echt”. Er is dan ook geen tijd voor een middenweg: alles moet meteen perfect lopen, de kilo’s moeten er zo snel mogelijk weer af. En beginnen ze dus weer heel streng te diëten, waardoor je weer verlangt naar alles wat je niet mag, totdat je weer bezwijkt, en je weer bij bergaf bent.

Geloof mij: been there, done that. Maar neem het van mij aan: zo werkt het niet. Snel en gelukkig afvallen bestaat niet. Wees niet te streng, zoek niet naar de snelle oplossing. Maar ga voor de middenweg, de weg waarbij je op je eten let, maar jezelf niets ontzegt, waarbij je geniet van het proces van afvallen. Kies er bewust voor om te genieten, maar met mate. Zoek een manier die bij je past. En ja, de kilo’s gaan er waarschijnlijk trager afgaan. Je gaat waarschijnlijk teleurgesteld zijn als je ziet dat er maar 200gr af is op een week tijd. Maar kijk naar het geheel: 200gr per week is in totaal 10,4kg per jaar. Bovendien heb je in dat jaar niet het gevoel dat je jezelf iets ontzegd hebt of dat je constant op dieet bent gegaan. Je hebt kunnen genieten van feestjes, uitstapjes en etentjes.Alles of niets mentaliteit 2.jpg

Moest je nog niet overtuigd zijn en nu denken: maar deze keer ga ik gewoon echt slagen in mijn (streng) dieet. Denk dan eens na over het volgende: “Waarom zou deze keer anders zijn dan de vorige? Waarom zou het nu wel lukken dat het me vorige keren niet lukte? Was ik dan toen minder gemotiveerd?” Ik denk persoonlijk niet dat daar het probleem ligt. Je wilde vast toen ook graag afvallen en het dieet volhouden. Het is omdat het niet bij je paste… Want als je een levensstijl vindt die bij je past, heb je niet het gevoel dat je constant op je hoede moet zijn en moeite moet doen, dan gaat het gewoon vanzelf. En dat is iets waar je naar moet streven. Naar een levensstijl, niet naar een tijdelijk dieet. Want van zodra je dat dieet stopt en je oude gewoonten weer oppakt, komen de kilo’s er weer bij. Allemaal.

En stel dat je nu toch weer kiest voor je strenger dieet: misschien verlies je inderdaad deze week wel 500gr, of misschien 700gr of zelfs een 1 kg. Misschien de week erop nog eens 400gr. En je denkt: wow, zie je wel, dit werkt. Tot je de week nadien weer op de weegschaal gaat staan en ziet dat er maar “200gr” af is (dezelfde hoeveelheid als in het andere voorbeeld) en je teleurgesteld bent. (Lees je het: je bent teleurgesteld omdat je 200gr kwijt bent, terwijl je bij de andere manier hier blij mee bent.) Je verliest je moed en begint weer te snaaien. Steeds meer. En je geeft het weer op. Deze levensstijl werkt niet. Je komt weer 1kg aan. (In werkelijkheid is dit vaak nog meer, vaak zelfs meer dan het gewicht dat je in werkelijkheid verloor).

Moest je dit patroon voor een jaar volhouden, waarin je telkens tijdens de 1e week 1kg verliest, de 2de week 400gr, de 3de week 200gr en gedurende week 4 weer 1kg aankomt ben je op een jaar tijd 7,8kg kwijt. Dit is minder dan bij de andere methode. Maar het belangrijkste: ook veel minder aangenaam. Je speelt voortdurend met je motivatie en dus ook je gemoedstoestand. Want geef nu zelf toe: welke methode zou jij het liefste volgen?

Ik zou snel kiezen voor methode 1, en zeker als ik hier nog eens bijna 3kg meer mee afval. Ik hoop dan ook dat ik jullie hier ook kan van overtuigen en dat jullie samen met mij kiezen voor de eerste methode. Want denk eraan: er is meer in het leven dan afvallen. Vergeet niet te genieten van alles terwijl jij door je je door je afvalproces loodst. GENIET VAN ALLES WAT HET LEVEN JE TE BIEDEN HEEFT. EN JA, DAAR HOOR OOK LEKKER ETEN BIJ.

Alles of niets mentaliteit 3.jpg

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: