Waarom kinderkilootjes verliezen zo moeilijk is.

Afvallen is tegenwoordig meer een standaard dan een uitzondering. Bijna iedereen is ooit op dieet geweest. Maar dat dit niet altijd bij iedereen even succesvol verloopt, is ook een feit. Vaak hoor je het gezegde “Ik ben zo gebouwd. Ik ben altijd al zo geweest.” als excuus voorbij komen. Dat dit echter niet altijd volledig een verzonnen excuus is, ga ik jullie proberen duidelijk te maken in deze blog.

Als mensen zeggen “Ik ben zo gebouwd. Ik ben altijd al wat molliger geweest, dat zit nu gewoon in mijn genen. Ik kan er echt niets aan doen.” hebben ze deels gelijk en deels ongelijk. Dat ze er niets aan kunnen veranderen, is niet zo. Maar wanneer ze zeggen dat kinderkilo’s moeilijk kwijt te geraken hebben ze gelijk: Want wanneer je de extra kilootjes als kind bijkwam is het effectief veel moeilijker om ze weer kwijt te geraken, dan wanneer je ze pas als volwassenen bijkwam. Hoe dit komt? Dat leg ik jullie graag uit…

Maar om dat te kunnen doen moeten jullie even 2 begrippen begrijpen; en dit zijn hypertrofie en hyperplasie.

Wat zijn hypertrofie en hyperplasie?

Ons lichaam is opgebouwd uit cellen, de basiseenheid van ons hele lichaam. Als je je verwondt, beschadig je cellen en moeten deze vervangen worden. Er worden dus nieuwe cellen gevormd en de beschadigde cellen worden verwijderd. Dat is de magie van ons lichaam. De aanmaak van nieuwe cellen wordt hyperplasie genoemd. Hyperplasie is dus letterlijk een toename van HET AANTAL CELLEN.

Hypertrofie daarentegen zorgt er ook voor dat er een vorm van groei is, maar dit wordt niet bewerkgesteld door een toename in het aantal cellen. Bij hypertrofie gaan de cellen die reeds bestaan vergroten. Dit is voornamelijk het geval wanneer we bijvoorbeeld excessief een bepaalde spier gaan trainen. Deze spier krijgt meer belasting, meer stimulatie en zal groeien. Niet door hyperplasie, maar door hypertrofie. De spiercellen worden dus gewoon groter. Er komen geen nieuwe spiercellen bij.

het-gevaar-van-kinderobesitas-1

 

Nu, wat heeft dat te maken met overgewicht en kinderovergewicht in het bijzonder?

Allemaal goed en wel dat ons lichaam op 2 manieren kan zorgen voor groei. Maar waarom is dit belangrijk in het kader van overgewicht of obesitas?

Wel, de link tussen beiden is evident: obesitas is een toename in gewicht. En hoe kom je aan meer gewicht? Juist; door een toename van het aantal lichaamscellen of door het vergroten van de reeds bestaande cellen. Door hyperplasie of hypertrofie dus.

En hier zit het verschil tussen volwassenen en kinderen:
Kinderen zitten nog volop in de groei, een periode die gekenmerkt wordt door hyperplasie, de vorming van nieuwe cellen. Deze cellen zijn immers nodig voor allerlei processen, zoals bijvoorbeeld lichaamsgroei.

Bij volwassen daarentegen is er geen sprake meer van hyperplasie. De groei is over en er worden geen nieuwe cellen meer gevormd. (Tenzij bij verwondingen of het vervangen van oude cellen. Maar dit gaat dus over de vervanging van cellen en het totaal aantal cellen blijft dus gelijk.) Wil je dus je spiermassa, of je vetmassa vergroten, dan moet je dit via hypertrofie doen.

Het gevaar van kinderkilo’s

Als je extra kilo’s begint te ontwikkelen tijdens je kinderjaren, neemt niet enkel de grootte van je vetcellen toe, maar krijg je bovendien ook nieuwe vetcellen. Deze nieuwe ontwikkelde vetcellen zullen niet meer verdwijnen. Wanneer je als volwassene iets aan je gewicht zal proberen te doen, kun je al de vetcellen laten krimpen, maar je kunt ze niet laten verdwijnen. Het afvallen zal dus zeer moeizaam gaan.

Als je daarentegen als volwassene pas extra kilo’s ontwikkelt, is er geen sprake van de vorming van nieuwe cellen. Je gaat enkel jouw bestaande vetcellen vergroten. Als je dan probeert iets aan je gewicht te doen, zullen de vetcellen terug krimpen.

het-gevaar-van-kinderobesitas-2

Dus als mensen zeggen dat ze hun kinderkilo’s maar niet kwijt geraken, hebben ze gelijk. Kinderkilootjes kwijt geraken is veel moeilijker omdat het heeft gezorgd voor extra vetcellen, die je niet meer kwijt geraakt, maar enkel nog kunt laten krimpen. Volwassen verworven kilootjes brachten geen nieuwe vetcellen met zich mee, maar enkel vergrootte bestaande vetcellen, die je dus ook gewoon weer kunt laten inkrimpen.

Dit brengt met zich mee dat volwassen obesitas behandelen dus makkelijker is dan de behandeling van pediatrische obesitas.

Kinderovergewicht in de wereld

Met dit verschil tussen overgewicht en kinderovergewicht in ons achterhoofd, zijn de wereldcijfers alarmerend.

Maar liefst 1 op de 3 kinderen in de Verenigde Staten heeft obesitas. Bovendien heeft ook nog eens 16% van de kinderen er overgewicht.

In België liggen de cijfers gelukkig (nog) een beduidend stuk lager. In België heeft zo’n 5% van de kinderen overgewicht, waarvan 3,7% van de jongens en 2,3% van de meisjes ook effectief obesitas hebben. Daarmee doet België het niet slecht op Europese schaal. Samen met Noorwegen en Nederland scoren we hierbij het best.

MAAR dit geldt enkel voor kinderobesitas. Obesitas in het algemeen is in België een steeds groter wordend probleem. Zo liet de WHO (Organisatie van wereldgezondheid) ons vorig jaar op het obesitascongres in Parijs weten dat als de cijfers zich blijven ontwikkelen zoals ze nu doen, we tegen 2030 op nr 1 gaan staan in Europa met de meeste vrouwen met obesitas. Zeker dus iets waar aan gewerkt moet worden.

En daarom deel ik ook dit artikel met jullie. Om jullie bewust te maken van de invloed van overgewicht tijdens je kinderjaren op het verdere verloop van je leven. Dus a.u.b., als jouw kind te veel eet en overgewicht heeft, denk niet zomaar “Dat groeit er wel uit.” Of “Dat is een probleem voor later.” Doe er op dat moment iets aan. En ik zeg niet dat je drastisch moet zijn of je kind op een streng dieet moet zetten, zeker niet. Maar probeer gezond te koken, ze niet te veel laten snoepen en laat ze lekker veel bewegen. Misschien is dat op het moment zelf wel lastig, zowel voor jou als voor je kind. Maar denk aan de toekomst. Maak het je kind later niet moeilijk. Laat het gewoon gezond zijn, elk moment van zijn leven.het-gevaar-van-kinderobesitas-3

Ik weet dat het gemakkelijk gezegd is dat er iets gedaan moet worden aan de kinderobesiteit en het overgewicht bij kinderen, maar dat het in de praktijk niet altijd zo makkelijk is. Daarom wil ik er ook de nadruk opleggen dat ik NIEMAND veroordeel voor dit probleem. Het is geen enkele ouder zijn fout dat het kind eventueel met overgewicht kampt. Maar het kind helpen om dat overgewicht kwijt te geraken kan wel elke ouder. En dat is wat ik duidelijk wil maken. Iedereen kan proberen de toekomst van zijn kind te verbeteren. En wel vanaf dit eigen moment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: