Dans jij door het leven?

Bijna elke danser streeft naar techniek. Naar een pirouette, een dubbele of zoveel mogelijk. Naar sprongen, zo hoog als ze kunnen en spagaten, zo diep als ze anatomisch geraken. Elke danser streeft naar perfectie, naar het precies uitvoeren van bewegingen. Net zoals elke mens streeft naar een perfect leven.

Maar is dit wel de juiste manier? Is het wel goed dat we proberen technisch correct te zijn? Is dat echt het belangrijkste voor een danser? Is dat echt het belangrijkste in het leven?

ballerina-2

Als een danser enorm technisch is, laat hij bij het eerste zicht een enorme indruk achter. Je staat perplex door zijn kwaliteiten en talent. Maar wanneer je blijft kijken, wanneer je hem blijft aanschouwen, gaat het al snel vervelen. Steeds diezelfde pasjes, steeds diezelfde technieken. Dingen die je al zo vaak eerder zag, ook al zijn ze ontzettend mooi.

Zet daar tegenover een danser met minder techniek, maar met eigenheid. Een danser met persoonlijkheid die een unieke manier van dansen heeft. Iemand die verbaast, je verrast en dingen laat zien die je nog nooit eerder zag. Ja, hij zal misschien een minder grote indruk maken in het begin; je wordt misschien op het eerste zicht niet omvergeblazen door zijn talent. Maar je blijft geboeid en hoe langer je naar hem kijkt, hoe mooier en interessanter je het vindt. Je blijft hem volgen en bent benieuwd naar wat hij nog gaat brengen. Want voorspellen kun je het niet, weten kun je het niet.

Wat ik wil zeggen is: ga niet voor die perfecte prestaties, die bij ons zo hoog aangeschreven staan. Ga niet voor de techniek die iedereen gebruikt. Wordt geen dokter of advocaat als dat niet bij jou past, als je dat enkel wilt worden voor het hoge aanzien. Doe geen hoge studie of een veeleisende job, als het eigenlijk niet bij je past. Maar zoek naar iets dat je eigen maakt, dat je uniek maakt. Zoek naar iets dat bij je past. Zorg ervoor dat mensen niet onder de indruk zijn van je prestaties, maar van je als persoon. Zorg dat ze je boeiend vinden en dat je jezelf bent onder hen. Zorg dat je niet verdwijnt onder de perfectie die je misschien wel probeert na te streven. Onder de prestaties die je van jezelf moet leveren. Ja, prestaties zijn nu eenmaal belangrijk in een mensenleven. Maar ze zijn niet het enige. Ze zijn niet het belangrijkste.

ballerina-4

Dans daarom juist met overtuiging door het leven, ook met pasjes waar jij de techniek niet voor beheerst. En uiteraard moet je als danser ook je techniek leren, moet je als mens ook prestaties leveren. Maar laat de techniek niet de overhand nemen, laat het niet het belangrijkste worden van je bestaan. Want je bent zoveel meer dan dat.

Je bent zoveel meer dan wat je doet.
JIJ BENT JIJ. EN DAT IS EEN PRESTATIE DIE NIEMAND ANDERS KAN LEVEREN.

Liefs,
Melissa

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: