5 wijze lessen uit disneyfilms

  1. Hakuna matata

Disneyfilms 1.jpg

Geniet van het leven. Zo simpel als dat. Hakuna matata betekent letterlijk “vrij van zorgen”, waarmee men dus wilt benadrukken dat je zorgeloos moet leven in het nu. Leef niet in het verleden, leef niet in de toekomst, maar leef nu. En geniet.

 

2.  The lion king

disneyfilms-2

Nummer 2 sluit mooi aan op de eerste. De quote komt ook uit de film “De leeuwenkoning” en wordt er uitgesproken door Rafiki, de wijze aap, die Simba een wijze les probeert mee te geven. Er zijn nu eenmaal dingen in het leven die pijnlijk zijn, en daar kunnen we niet omheen. Het is dan ook vooral belangrijk om deze niet weg te stoppen, maar er uit te leren. Loop niet weg van de moeilijke confrontaties, want vroeg of laat komen ze toch. Wees er niet bang voor. Maar zie het als een wijze les. Leer uit je fouten.

 

3. Just keep swimming

Disneyfilms 3.jpg

Dori leert ons dan weer dat op die moeilijk en pijnlijke momenten in het leven niet mogen opgeven. Want dat is vaak wat we willen doen op die momenten: alles opgeven, even gerust zijn van alles om ons heen. Doe dat niet. Geef niet op. Doe toch verder, ook al geloof je er zelf zelfs even niet in. Doe toch verder. Die goede momenten komen terug. Vroeg of laat. En dan heb je liever dat je hebt doorgezet, geloof mij. Geluk ligt om de hoek. Gewoon blijven gaaaaaaaaan.

Disneyfilms 4.jpg

 

 

4. Pocahontas

disneyfilms-5

In de film Pocahontas is de wijze boom de figuur die ons dingen bijleert. Zij geeft er mee dat het juiste doen niet altijd het makkelijkste is. Soms willen wij mensen dat alles vanzelf gaat. We willen snel afvallen, we willen meteen de beste job, we willen meteen succes in alles wat we doen. Maar om succes te hebben, moet je nu eenmaal vaak eerst een moeilijk proces door. En om het nu oppervlakkig te houden en binnen het thema dat hier vaak terugkeert: val niet af door drastisch weinig te eten, maar val af door ups en downs, door de lange manier. Dat is de goede weg.

 

5. Lilo & Stitch: Ohana

disneyfilms-6

Lilo & stitch is een meer recentere film van Disney (al is die ondertussen ook al wel uit van 2002, zo’n 14 jaar geleden, man, wat word ik oud…). Ik vind het concept van de film zelf al wel heel mooi. Een wezentje dat door iedereen buitengesloten wordt, wordt door een familie toch opgenomen en gaat deel uitmaken van het gezin. Hij vindt een familie. En dat is ook zo belangrijk. Ohana, familie, is iets heel belangrijks in het leven. Het zijn mensen die er voor je zijn, wat je ook doet, wie je ook bent. In een familie heerst onvoorwaardelijke liefde en dat vind ik net zo mooi. Dus wees jezelf daar ook bewust van. Zeg eens uitdrukkelijk dat je je familie graag ziet. Wees dankbaar dat je familie mag hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: