Waarom streng diëten niet werkt – Ook niet vlak voor de feestdagen

Als jij op dieet gaat en besluit om steeds te minderen in kcal of je te beperken tot bepaalde voedingswaarden, ben je niet goed bezig. Als jij nu al (extreem) aan het compenseren bent voor de feestdagen die eraan komen, ben je niet goed bezig. Ergens in jouw achterhoofd weet je dat vast ook wel. Maar waarom is dat nu zo slecht? En waarom doe je het beter niet? Buiten dat het ongezond is en zorgt voor lichamelijke tekorten en problemen, is het ook nefast voor je afvalproces. Geloof je me niet? Lees dan even verder.Waarom streng diëten niet werkt 4 (2).JPG

Een slechte voeding of een tekort aan voeding wordt ook wel malnutritie genoemd. Het gaat hier dus ofwel om kwantitatieve ofwel om kwalitatieve tekorten. Het is dus zeker niet zo dat wanneer je grote porties eet, je geen tekorten kan oplopen en dus malnutritie kan hebben. Als een tekort chronisch wordt, ontstaat er pas echt een probleem. En dit voornamelijk op 2 vlakken:

  1. Je zult op dat moment niet alleen vet verliezen, maar ook spiermassa.
  2. Je lichaam gaat wennen aan de ondervoeding en je zal stoppen met afvallen ondanks de lage kcal-inname.

Men noemt de staat waarin je je dan bevindt ook wel de hypometabole toestand. Dit wilt zeggen dat je metabolisme op een veel lager pitje staat. Het basaal metabolisme (jouw verbruik in rust) vermindert maar liefst met 10 tot 30% bij ondervoeding. Hoe meer je ondervoed geraakt, hoe trager je metabolisme dus zal worden. Dit verklaart waarom het afvallen ook steeds moeilijker gaat als je te weinig eet. Je lichaam gaat in spaarstand, omdat het nu eenmaal gemaakt is om te overleven. Als jij te weinig eet, wilt je lichaam ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk negatieve gevolgen uit voortkomen. Het zal dus energie gaan sparen door processen te stoppen die niet noodzakelijk zijn om te overleven. Dat is ook meteen de verklaring waarom sommige meisjes zelfs hun menstruatie verliezen t.g.v. ondervoeding. Het lichaam ondergaat een grote stressfactor, namelijk de energierestrictie, en om energie te sparen schakelt het lichaam de mogelijkheid om een kind te laten groeien, wat heel veel energie kost, uit. Het is namelijk niet iets wat belangrijk is voor de eigen overleving. Pas als je eigen lichaam sterk genoeg is, kan het bouwen aan een nieuw lichaampje. Zolang dat niet het geval is, staat jouw lichaam op nummer 1.

Wanneer jouw energie-inname te laag is zal je lichaam bovendien jouw spieren beginnen gebruiken als eiwit- en energiebron. Bij een ondervoeding die langer dan 10 dagen duurt, breekt het lichaam zo’n 12-18 gram eiwitten per dag af. En die komen allemaal uit je spieren. Volg jij dus een streng dieet van 3 maanden, verlies je maar liefst 996 – 1494 gr spiermassa (de eerste 10 dagen niet meegeteld). Bovendien kun je nooit terug zoveel gaan eten als voor je dieet, want de kilo’s zitten er zo weer aan. Doordat je jouw metabolisme vertraagd hebt, verbruikt je lichaam nu eenmaal niet meer zoveel als voordien. Ga je dus wel terug zoveel eten als voordien, kom je aan. Terwijl je vroeger misschien met die hoeveelheid eten op gewicht bleef… Stel dat jij vroeger zo’n 2000 kcal mocht eten om op gewicht te blijven, zal dat na je dieetperiode maar 1200-1800 kcal meer zijn. Toch een enorm verschil. Een verschil dat moeilijk heel je leven vol te houden is.

Een hypometabole patiënt gaat dus op termijn aangepast zijn aan de “ondervoeding” en op gewicht blijven. Dat is dus het moment waarbij jij, met je kcal- en energiedeficiet, toch gewoon op gewicht blijft. Terwijl je het gevoel hebt dat je streng op dieet staat. Lijkt me dus niet zo’n verstandige zet. Tenzij jij graag je hele leven een streng dieet wilt volgen. Met alle gevolgen en tekorten vandien.

Waarom streng diëten niet werkt 3.JPG

Dus denk nog eens na vooraleer je begint met jezelf uit te hongeren om af te vallen. Doe het niet. Het is op geen enkel vlak goed voor je. Niet mentaal, niet fysiek en ook al niet om effectief af te vallen. Doe dus die ongelooflijke moeite niet gewoon voor niets. Zoek i.p.v. een kant-en-klare oplossing naar een nieuwe leefstijl die je met gemak je hele leven kan volhouden. Ja, het gaat moeilijker zijn in het begin om hiernaar te zoeken. Ja, het wordt een weg met veel ups en downs. Maar weet dat er geen snelle, goede manier bestaat. Dat er geen magisch tovermiddel bestaat, zelfs niet als je bij wijze van spreken gewoon zou stoppen met eten. Dus laat dit even bezinken, en pak het morgen op een andere manier aan, als dit jouw manier van werken is.

Ook tijdens de feestdagen

Als ik nu dit artikel even zou aanpassen voor veel vrouwen in deze periode van het jaar: herdenk jouw plannen voor de dagen voor de eindejaarsfeesten…
Als jij van plan was om de feestdagen te compenseren door de dagen/weken voordien weinig te eten, ben je niet goed bezig. Je metabolisme zal vertragen en die kerstkilootjes vliegen er juist nog sneller bij. Dus bespaar je die moeite en geniet gewoon tijdens de feestdagen zonder te compenseren. Geniet bewust en met mate. Altijd alles met mate. Dat is de beste manier.

Veel liefs, Melissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: