Ton ami, c’est moi.

Soms ken ik echt ontroerd raken over hoe mooi de mensheid kan zijn. Als ik zie hoeveel geld België heeft ingezameld voor rodeneuzendag of zie hoeveel mensen in mijn omgeving hier spontaan acties voor opstartten. Soms word ik ontroerd als ik zie dat iemand een oude man spontaan achterna loopt wanneer die geld heeft laten vallen of wanneer iemand een vreemde belt om te zeggen dat hij zijn verloren bankkaart heeft gevonden.

ton-ami-cest-moi-1

Maar langs de andere kant zijn er dan de mensen die jongeren met psychische problemen verwijten dat ze zich niet moeten aanstellen of zijn er de medeleerlingen die hen pesten omdat ze zo anders zijn. Langs de andere kant zijn er de mensen die hun bankkaart terugkrijgen en niet eens bedankt zeggen voor de vele moeite die de andere persoon voor hen deed. Langs die andere kant staat de onmenselijkheid van de mensen. Want ja, ook die kant bestaat jammer genoeg.

Je hoeft nog maar een aflevering van het nieuws op te zetten en je wordt al overdonderd door de negatieve feiten in de wereld. Terreuraanslagen, moorden, verkrachtingen,… Allemaal rampen die gewoon worden veroorzaakt door de mensheid zelf. Rampen die voorkomen kunnen worden als we allemaal wat menselijker zouden zijn, als we allemaal wat meer rekening zouden houden met elkaar. Want waar gaat de wereld naartoe als je iedereen moet wantrouwen? Als je je nergens meer veilig voelt? Wat betekent het voor de mensheid als we keer na keer in de geschiedenis elkaar weer gaan uitmoorden en er nooit uit leren?

Als ik hoor dat er in Rusland een nieuw tv-programma wordt georganiseerd dat gebaseerd is op “The hunger games”, dan ril ik echt van afschuw. Hoe kunnen mensen hier serieus over zijn? Hoe kunnen 5 landen al geïnteresseerd zijn in het uitzenden van dit concept? Denk toch eens na mensen. Wees nu toch eens menselijker. Andere mensen tot het uiterste drijven, gewoon voor jouw vermaak. Is dat niet wat ze in bij de oude Grieken deden en waar wij zo van huiverden? Is dat niet schandalig? We doen gewoon hetzelfde…

Ton ami, c'est moi 2.jpg

Mensen zouden zich moeten schamen voor hun soms zo onmenselijke gedrag. Want waarom is dat nodig? Waarom willen we niet gewoon proberen iedereen te accepteren? Waarom niet gewoon samen leven? En ja, het kan zijn dat jij bepaalde personen minder aangenaam vindt. Maar moet je hen daarom het leven zuur maken? Kan je in plaats daarvan ook niet gewoon naast hen leven? Desnoods heel ver weg van hen, maar wel gewoon naast hen?

Ik vind het zelf heel belangrijk om rekening te houden met iedereen. Om iedereen een plaatsje op deze bijzondere wereld te geven. En ja, ook ik heb mensen die ik liever niet in mijn buurt heb, gewoon omdat ze me niet liggen. Maar is dat erg? Zeker niet. Ik zorg gewoon dat ik hen met rust laat en laat hen leven zoals zij dat willen. Zonder hen daarom af te gaan breken. Want omdat ik hen niet kan uitstaan, zijn zij toch nog geen slechte mensen? Het zegt juist meer over mij dan over hen. Dus heb ik hen helemaal niets te verwijten. Ik moet maar eens mijn hand in eigen boezem steken en kijken naar mijn gebrek om hen te accepteren. Ik moet hen niet gaan veranderen totdat ik ze acceptabel vindt. Neen, iedereen is anders, iedereen is uniek. En iedereen heeft dat recht om uniek te zijn. Daar heb ik niets aan te veranderen.

Wat ik gewoon wil zeggen met heel dit artikel is dat je moet proberen milder te zijn voor de mensen om jou heen. Niemand is perfect, iedereen maakt fouten. Maar verwijt die personen daarom niets, schrijf ze niet af. Zorg er juist voor dat je je eigen houding verandert en probeer ze te accepteren. Probeer een vriend te worden van iedereen. Ook al zag je hem/haar in eerste instantie als vijand. Mensen zijn van nature geen vijanden voor elkaar, wij zijn van dezelfde soort en horen allemaal samen. Dus verander je “Ik haat je.” in “Ik accepteer je”. Dat is ook wat ik probeer: een vriend te zijn voor iedereen die het wilt. Dus bij deze: Ton ami, c’est moi.

Ton ami, c'est moi omslag.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: