Dagen zonder vlees

Misschien heb je er wel al eens van gehoord: van dagen zonder vlees. Maar wat is het nu juist? En hoe kan je zelf je steentje bijdragen? Ik leg het jullie even uit…

Wat is het?

Dagen zonder vlees is een initiatief om de aandacht te vestigen op het milieu. Niet zoals velen onder jullie, en ikzelf ook in eerste instantie, dachten om het beschermen van dieren op zich. Al is dit natuurlijk wel mooi meegenomen. Maar de nadruk ligt dus op het bewust worden van de impact van onze voedingsgewoonten op het milieu.

Het begon oorspronkelijk met een student die opriep om gedurende de vastenperiode vegetarisch mee te vasten. Dit initiatief is uitgegroeid en nu wordt deze oproep elk jaar een beetje luider gedaan in heel België.

Dus wil jij meedoen met de vastenperiode die ingaat op 1 maart 2017 en je engageren om minder vlees en vis te eten? Het gaat dus niet zozeer om het niet eten van vlees of vis, maar wel om het minder eten. Dus wil jij graag je steentje bijdragen, maar ben je een echte vleeseter, dan kan je bijvoorbeeld 1 dag per week vegetarisch eten.

Ze benadrukken voornamelijk dat de overconsumptie van dierlijke voeding een grote oorzaak is voor de klimaatveranderingen die plaatsvinden. Wil je liever toch vlees blijven eten, kan je best gaan voor lokaal, duurzaam geproduceerd vlees.

Wist je dat je voor 1 kg rundsvlees 9 kg graan of soja nodig hebt? En dat dit dus gelijk staat met veel land, water en energie? Terwijl je met dezelfde 9 kg graan veel mensen kunt voeden? Dierlijke voeding is dus een heel inefficiënte manier van voeding verdelen en bovendien zorgt het ook nog eens voor de oh zo bekende broeikaseffecten.

dagen-zonder-vlees

België staat op dit moment in de top 5 van landen met de grootste ecologische afdruk (niet echt een top om trots op te zijn dus!) en daarom is dit een mooi initiatief om hier als gewone burger toch een steentje bij te dragen…

Hoe deelnemen?

Deelnemen is heel makkelijk. Dat kun je gewoon op eigen initiatief doen. Je maakt zelf de bewuste keuze om minder vlees of vis te gaan eten. Als je het aandurft zelfs misschien 40 dagen geen vlees- of visconsumptie meer.

Wat leuker is, is dat je je een account kunt aanmaken op hun site (https://dagenzondervlees.be/ ) en daar kunt bijhouden elke keer dat je vegetarisch eet. Zo kunnen zij zien hoeveel mensen hieraan deelnemen en kan je zien hoe groot je impact is. Er staat hoeveel liter water en hoeveel kg broeikasgassen er dankzij jou al gespaard zijn en hoe goed de provincies het bijvoorbeeld t.o.v. elkaar doen. Dus laat die competitiegeest maar wat opborrelen.

Heb jij nog een steuntje in de rug nodig? Hou dan zeker mijn blog in de gaten. Hopelijk komen er binnenkort wat leuke receptjes of handige tips i.v.m. vleesvervanging online.

Nu al enkele tips?

  • Wees niet te enthousiast. Als je een echte Bourgondiër bent, is het niet verstandig om meteen volledig vegetarisch te gaan eten. Maar bouw het misschien af? De eerste 2 weken 1 dag vegetarisch, daarna 2 dagen. En wie weet daarna wel 3,4 of 5. Alle beetjes helpen, dus stel het proberen niet uit, omdat “1 dag toch geen is”. Want dat is het wel.
  • Zoek op. Als je geen idee hebt hoe je aan deze uitdaging moet starten, zoek wat informatie op. Zoek leuke vegetarische receptjes online, of lees eens wat goede vleesvervangers zijn. Maak de zoektocht leuk en ontdek nieuwe dingen.
  • Zorg voor afwisseling. Wil je graag meerdere dagen per week vegetarisch eten, of wie weet wel elke dag? Wissel dan af met de vervanging die je eet. Neem niet standaard die ene vegetarische burger die je lekker vindt, maar varieer. En het liefst niet al te vaak kant en klare burgers. Maar zoek bijvoorbeeld vervangende groenten, maak eens een vegetarische pita of maak zelf een rode bieten burger,… Je kan het niet zo gek bedenken, of het bestaat.

dagen-zonder-vlees-2

Zo. Hopelijk heb ik je warm kunnen maken voor dit leuke initiatief. Want elke persoon die 1 dag per week vegetarisch gaat eten, verkleint de voetafdruk met 11 m². Je bespaart maar liefst 1500 liter water (12 baden) en 12 kg broeikasgassen. En dat door maar 1 dag per week. Wil je er graag meer over lezen? Ga dan naar hun site. https://dagenzondervlees.be/

Vanaf nu zal ik proberen van elke vrijdag op mijn instagramaccount #vegetarischevrijdag te maken en jullie een vegetarisch gerechtje van de afgelopen week te laten zien ter inspiratie. Heb je zelf ook iets lekkers vegetarisch gegeten/ gemaakt, aarzel dan niet om dit te delen onder deze #vegetarischevrijdag. Zo kunnen we elkaar leuk motiveren.

Alvast veel succes!

Liefs,

Melissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: