5x herinneringen om nooit te vergeten

Een herinnering, is een ervaring uit het verleden die in het geheugen is opgeslagen, en die men zich voor de geest kan roepen. Een moeilijke zin om te zeggen dat te zeggen dat we een herinnering moeten oproepen uit het geheugen. Dit oproepen wordt gemakkelijker als we hier wat hulpmiddeltjes voor hebben. Ik vind het zelf belangrijk om later te kunnen terug kijken op de dingen die nu voor ons belangrijk zijn, maar we later niet meer herinneren. Zo kunnen de kleine dingen die ons vandaag gelukkig maken, ons ook nog over 50 jaar gelukkig maken, wanneer je met een lach terugkijkt naar alles wat je nu deed.5x herinneringen 9.jpg

 

Ikzelf hou regelmatig en op verschillende manieren herinneringen bij. Wil jij ook een paar leuke manieren weten? Ik geef jullie 5 leuke varianten op het gewone dagboek dat iedereen kent…

 

1.   Computer dagboek

Iedereen kent het wel. Ooit heeft iemand je al wel eens aangeraden om te starten met een dagboek. Waarschijnlijk ben je zo al wel een paar keer overtuigd geraakt om een dagboek te beginnen, waarin je tenslotte niet verder geraakte dan een paar pagina’s. En toch besloot je elke keer dat het nu anders zou zijn. En iedere keer belandde het schriftje uiteindelijke weer in de lade.

Ik vind een dagboek heel nuttig. Het kan helpen om dingen van je af te schrijven en bovendien heb je leuke (of minder leuke) herinneringen voor later. Ik vind het echter fout dat mensen meteen er een “moeten” van maken. Een dagboek hoeft toch niet perse te betekenen dat je daarom elke dag moet schrijven?

Ikzelf heb als kind en tiener wel verschillende van die dagboekjes gehad, maar heb ze uiteindelijk opgegeven. Soms heb ik nog wel eens de behoefte om iets te schrijven… Dan neem ik gewoon mijn computer en typ ik een totale random tekst, waar ik dan behoefte aan heb. Sommige van die hersenkronkels vind je wel eens terug op deze site. (LINK) Dat is trouwens heel gemakkelijk: noem gewoon een mapje naar elk jaar en sla de word-documenten onder het juiste mapje op. De exacte datum komt er vanzelf bij te staan. Altijd leuk om later terug te lezen wat er toen in je omging.

 

2.   Jaarboek

Mijn 2de jaar op rij hou ik een jaarboek bij. Voordien was dit een herinneringendoos. Alle spullen die ik liever niet wegdeed, maar ook niet goed wist wat ik ermee moest doen, hield ik bij in 1 grote doos. Filmticketjes, treintickets, tekeningen,… Alles had er een plaatsje. Totdat mijn doos volgeraakte. En toen kwam ik op het idee om gewoon per jaar een plakboek van alles te maken. Dus elke keer dat ik nu een ticketje van de cinema heb, of een leuk kaartje, gaat het regelrecht mijn jaarboek in. En dan schrijf ik er iets kleins bij: een leuke herinnering, een leuk smsje dat ik kreeg of een datum. Als je dit elk jaar doet, heb je een mooi chronologisch overzicht van je leven, waarin ook de kleine dingen terug te vinden zijn, die je anders sowieso weer zou vergeten. Dit vind ik alvast zelf echt een toppertje! Heerlijk om daar weer door te bladeren en de herinneringen op te halen.

5x-herinneringen-8

 

3.   Elke dag een vraag-boek

Dit boekje kreeg ik ondertussen met nieuwjaar 2 jaar geleden. Het stelt elke dag een vraag, waarbij het de bedoeling is dat je elke dag dus die ene vraag beantwoord. Het boekje gaat 5 jaar lang mee, waarop je dus om het jaar diezelfde vraag beantwoord. Zo zie je mooi een evolutie in de antwoorden die je vormt en hoe je leven en ingesteldheid dus verandert over de jaren heen. Ik vind het zelf een heel leuk initiatief en idee. Alleen is het enige probleem dat je dus wel echt elke dag het boekje moet vastpakken en invullen. Dit gebeurt dus bij mij niet, haha. Om de maand neem ik het eens vast, en vul ik alle achterstallige data in. Het is dus niet volledig 100% correct qua datum, maar alsnog kan ik wel mijn evolutie over de jaren zien. En dat is de bedoeling toch? Niet alles hoeft altijd perfect gedaan te worden zoals eerst verwacht… Dat is wat je in je achterhoofd moet houden wanneer je graag aan zoiets begint. Het is net zoals een echt dagboek; dat elke dag invullen houd je ook niet vol. Wees realistisch en doe waar jij je het best bij voelt.

De vragen gaan trouwens van “Wat at je als ontbijt?” tot “Wie is de belangrijkste persoon in je leven?” etc… Leuke afwisseling!

5x herinneringen 2.JPG

 

4.   Instagram of facebook fotoboek

Dit heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar het staat wel hoog op mijn lijstje. Ik zou het graag zelf eens aanmaken. Misschien moet ik er ook maar eens een gewoonte van maken om dit jaarlijks te doen…

Het principe is eigenlijk heel gemakkelijk: je gaat naar een bepaalde site die deze boeken maakt en meld je aan met je facbook- of instagramaccount. Zij gaan je hele profiel af en tonen je alles wat je postte op je profiel, waarin je getagd werd en wat met je gelinkt is. Zo kun je jouw eigen fotoboek samenstellen op basis wat er te vinden is op je sociale media. Lijkt me wel leuk om te zien hoe je foto’s en posten evolueren over de tijd. En dit zijn vaak ook heel persoonlijke posts, dus altijd leuk om een overzicht hiervan te hebben. Zeker als je later als oude bomma jouw jeugd wilt laten zien aan je kleinkinderen. Facebook in de beginjaren? Moet toch geweldig zijn?

Een site waarop je dit bijvoorbeeld kunt doen is de volgende:

http://nl.blurb.com/instagram-facebook-books

 

5.   3 punten- dagboek

Dit soort dagboek is eigenlijk ook een soort zelfreflectie van de dag. Ik vind het alleszins wel waardevol om te doen, omdat het je bewust maakt van je dag en van jezelf. Je leert jouw positieve kanten beter appreciëren en positiever denken. Je gaat daarnaast negatieve punten ook beter zien als werkpunten en niet als vaststaande negatieve eigenschappen, heb ik zelf ontdekt.

Het principe is niet moeilijk: je koopt je een kleine (of grote) agenda en je schrijft elke avond voor je gaat slapen 3 negatieve dingen die je die dag hebt gedaan en 3 positieve dingen die je hebt gedaan op. Het is altijd leuk als je hiervoor kleurtjes gebruikt: groen voor de goede dingen, rood voor de negatieve dingen.

De waarde naar de toekomst toe om herinneringen op te halen is misschien minder groot dan de andere manieren, maar je haalt er wel veel op het moment zelf uit. Het doet je nadenken over de dag en ook zelf reflecteren. Later kan je natuurlijk je evolutie terugzien, wat het ook wel leuk maakt.

De dingen die je gedaan hebt, hoeven niet altijd groot te zijn: 2l water drinken, de hond uitlaten en een vriendin een kaartje schrijven zijn al leuke positieve dingen. Zeuren tegen je vriend, een doos koekjes leegeten en lekker lui de bus nemen als het zonnetje schijnt kunnen bijvoorbeeld je werkpunten zijn.

Probeer het wel zo te houden dat je schrijft over dingen die JIJ goed gedaan hebt, zodat je er zelf wat aan kunt veranderen als dat nodig is (negatieve punten) of jezelf de eer kunt geven dat je het goed gedaan hebt (positieve punten). Het zonnetje dat schijnt op zich is een leuk positief punt, maar niet iets waar jij iets aan kunt doen, waardoor het je op lange termijn niets/ weinig gaat leren over zelfreflectie.

5x herinneringen 1.JPG

Wil jij graag weten hoe ik elk puntje vorm heb gegeven? Abonneer je dan zeker op mijn youtube-kanaal. Want misschien zet ik zaterdag dit weekend wel een video online over mijn verschillende soorten dagboeken en hoe zij eruit zien…

Hoe hou jij het liefst herinneringen bij?

Liefs, Melissa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: