Motivatie vs discipline

Herken je bovenstaande quotes? Ze hebben het allemaal over motivatie, datgene wat ons drijft tot acties. Maar is het dan echt zo dat je gewoon gemotiveerd moet zijn om iets te behalen? Als je wilt afvallen kun je ook wel eens de commentaar krijgen “Je bent niet gemotiveerd genoeg.” Maar het feit dat jij wilt afvallen, is al een motivatie. Het feit dat het afvallen niet lukt, komt dat dan simpelweg omdat je het niet hard genoeg wilt? Dat denk ik niet.

Naar mijn mening is er nog een groot verschil tussen gemotiveerd zijn en daadwerkelijk iets bereiken. Je kan nog zo gemotiveerd genoeg zijn om af te vallen als je wilt, als jij niet daadwerkelijk iets aan je gewoontes gaat veranderen, dan zal het niet gebeuren. Zelfs niet met 10 ton motivatie.

Maar wat zorgt er dan voor dat je jouw doel toch bereikt? Wel, dat is de andere kant van het verhaal: de discipline. Sommige mensen vinden het een verschrikkelijk woord, anderen zijn er weer dol op. Hoe hard jij misschien ook een haat-liefde verhouding ermee hebt, het is en blijft wel dé key om iets te bereiken.

Motivatie 2.jpg

“Motivation gets you started, discipline keeps you going.”

Dus wil je afvallen, dan zal je anders moeten gaan eten. Of meer gaan sporten. En neen, niet één keer, niet dat ene moment waarop je met volle motivatie begint, maar ook de andere momenten. Altijd opnieuw.

In het begin loopt het vaak nog gemakkelijk: je bent heel gemotiveerd. Je wilt het écht en deze keer wordt het anders, deze keer gaat het je lukken. De eerste weken lopen goed, maar wanneer het getal op de weegschaal plots niet meer zo fel daalt, geraak je minder gemotiveerd. Je hebt er geen zin meer in en je motivatie is afgenomen. Als jij op dat moment terugvalt in je oude gewoontes, dan zijn de kilootjes die je wel al afviel, er zo weer bij.

Wanneer je motivatie zoek is, is het belangrijk om niet op te geven, maar om over te schakelen van motivatie naar discipline. Je blijft dus gewoon doen waarmee je bezig bent, ook al zie je op dat moment het nut er niet van in. Ook al wil je het eigenlijk op dat moment niet echt meer. Je bent begonnen met een reden, en dat weet je. Dat je die reden nu even niet meer ziet, is niet erg. Zolang jij je acties er maar niet door laat beïnvloeden.

Op die momenten moet je gaan en blijven gaan met de acties waarmee je je doelen wél gaat behalen. Ook al heb je er totaaaaaal geen zin in. Want dat maakt wel het verschil. Dat zijn de momenten die bepalen of je weer helemaal bij af bent, of eindelijk de progressie boekt die je wilt.

En dat is niet alleen zo bij afvallen. Dat is ook zo bij studeren, werken, sporten of eender wat. Als jij enkel studeert wanneer je gemotiveerd bent, wel, vergeet het dan maar. Je zult op geen enkele studie slagen. Of wanneer jij enkel op je werk opdaagt wanneer jij er zin in hebt, dan heb je een groot probleem. En bovendien binnenkort geen job meer.
Als je denkt dat ik bijvoorbeeld altijd zin heb om een nieuwe blog te schrijven omdat ik heel erg gemotiveerd ben, dan is dat fout. Ik ben heel erg gemotiveerd, maar in het schrijven van een blog heb ik niet altijd zin. Is dat dan omdat ik dat niet graag doe? Neen, helemaal niet. Ik vind het 90% van de tijd ontzettend leuk om te doen. Maar die 10%? Wel, dat zijn de momenten dat ik tòch die blog schrijf, ook al hoeft het voor mij op dat moment niet. Ik weet dat ik hier achteraf blij om ben, en bovendien ook vooral dat dat belangrijk is voor mijn lezers. Dus doe ik het toch.

Als jij wilt afvallen en de vriendin van je broer ziet vermageren terwijl het bij jou niet echt lukt, kan er wel eens jaloezie ontstaan. Je denkt al snel dat zij gemotiveerder is dan jij. Maar dit is fout: denk niet dat iemand die zijn doelen behaald gemotiveerder is dan jij. Want dat is waarschijnlijk niet zo. Waarschijnlijk is die persoon gewoon gedisciplineerder, werkt hij/zij consistenter toe naar zijn/ haar doelen. Want consistentie zorgt in dit geval voor resultaat. Als jij 5 dagen heel gezond eet, maar de andere 2 dagen alle troep die je maar vindt naar binnen werkt, dan heb je wel heel erg je best gedaan, maar niet heel de tijd. En eigenlijk heb je er ook in totaal niets bereikt.

Motivatie 1Motivatie 4

Maar om positief af te sluiten, ik heb ook een goede boodschap voor je: discipline kan je jezelf aanleren. Dus wanneer jij gemotiveerd bent voor een doel: zoek een manier om gedisciplineerd te worden. En ik beloof je, je zult je doel behalen.

 

Liefs,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: