Is alternatieve voeding nuttig?

Iedereen doet het bijna ondertussen: het eten van gezonde alternatieven. Bloemkoolrijst, rodebietenpizza of courgettepasta,… Het klinkt allemaal niet meer zo gek als vroeger. Het bestaat allemaal. En ongetwijfeld heb jij er vast ook al wel eens wat van geprobeerd.

Maar heeft het nu eigenlijk zin om al die vervangproducten te gebruiken wanneer je wilt afvallen? Helpt het echt om een kcal-deficit op te bouwen? Of eet je best maar “gewoon” en heeft dat toch allemaal geen zin. Ik laat jullie aan de hand van een voorbeeld zien of het consistent zoeken naar alternatieven in je dagelijkse voedingspatroon een invloed heeft of niet, en zo ja, hoe groot?

 

De gewone variant

ONTBIJT 200 gram volle yoghurt
40 gram cruesli
40 gram gedroogd fruit
TUSSENDOOR Banaan
LUNCH 3 bruine boterhammen
2 sneetjes salami
20 gram kruidenkaas
TUSSENDOOR Handje geroosterde noten
AVONDETEN 300 gram pasta met bolognaise saus (tomatensaus met gehakt)
40 gram geraspte kaasBanana split ( 3 bollen bananenijs + 1 banaan + chocoladesaus)
TUSSENDOOR Zakje chips (45 gram)

 

 

De alternatieve variant

ONTBIJT 200 gram optimel yoghurt
40 gram havermout/muesli
40 gram vers fruit
TUSSENDOOR Banaan
LUNCH 3 bruine boterhammen
2x kipfilet
1x kruidenkaas light (vb. philadelphia)
TUSSENDOOR Handje geroosterde kikkererwten
AVONDETEN 300 gram courgetti “pasta” met vegetarische groeten-tomatensaus
40 gram geraspte light-kaas/ …Banana split: 3 bolletjes zelfingevroren bananenyoghurt, banaan, kcal-arme chocoladesaus (waldenfarm)
TUSSENDOOR Zakje smart chips (body en fit shop)

Zo als je kan zien is het verschil frappant. 3073 kcal t.o.v. 1495 kcal, een verschil van bijna 1500 kcal. Een verschil dat je op iets meer dan 4 dagen een kilo in lichaamsgewicht zou kunnen schelen. Zeker dus iets om rekening mee te houden wanneer je wilt afvallen…

Ik heb bij beide voorbeelden dezelfde portiegroottes gebruikt, maar enkel het soort producten vervangen. Telkens heb ik gezocht naar een gezondere versie van het product dat je oorspronkelijk zou eten. Door enkel hierop te letten, kan je dus al heel makkelijk een enorm verschil maken in je dagelijkse totale inname. Dit breekt maar weer eens het taboe dat je honger moet lijden om af te vallen. Dat is helemaal niet zo! Het is veel belangrijker om te zoeken naar de juiste producten en te eten tot je verzadigd bent. Bovendien kan je zo veel beter je “dieet” volhouden en ga je zelfs niet het gevoel hebben dat je op dieet bent.

Of je altijd al je producten moet vervangen door een alternatief? Zeker niet. Als jij echt specifiek zin hebt in pasta en hier echt al lang naar hunkert, neem dan gewoon die pasta. En let voor de rest van je dag op de alternatieven. Als je dit doet zou je dagelijks totaal uitkomen op 1828 kcal, wat nog steeds 1245 kcal minder is dan wanneer je niets van vervangende producten zou eten. Denk dus niet te gemakkelijk: “nu heb ik toch al iets gegeten wat eigenlijk niet goed is, nu kan ik evengoed gewoon heel de dag andere producten nemen”. Je ziet immers maar dat het alsnog een groot verschil maalt. Neem die zwart-wit bril dus maar snel af en denk niet te veel in alles of niets.

Alles of niets mentaliteit 3

Zo, ik hoop dat je een duidelijker beeld hebt van hoe groot de impact kan zijn wanneer je voor alternatieve producten zoekt. Je kan het natuurlijk in mindere mate doen dan in dit voorbeeld, maar je er ook juist nog dieper in doorgaan en bijvoorbeeld het brood vervangen door een grote kcal-arme wrap etc. Laat je creativiteit hier maar aan de loop. Van de meeste producten kun je op die manier wel een leuk alternatief bedenken.

Alvast veel succes ermee!

 

Liefs, Melissa

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: