Bodyshaming

Eigenlijk weet ik niet zo goed hoe ik deze blog moet beginnen. Maar mij lijkt het gewoon het beste om eerlijk te zijn. Dus dat ga ik dan ook doen.

Bodyshaming is een term die ik soms al wel eens voorbij zie komen en vaak zit er achter het woord ook een heel verhaal. Mensen die zich schamen voor hun lichaam. Het kan ook niet anders dan dat er een verhaal achter zit. Iets diepgaands. Want jezelf schamen voor hoe je eruit ziet is niets natuurlijk, is niet zoals het hoort.

Ik vind het jammer om te zien dat sommige mensen dit zelfs als normaal gaan zien. Ze voelen zich niet goed in hun vel, en nemen aan dat dit altijd zo zal zijn. Want zo hoort het nu eenmaal, toch? Wel, neen, zo hoort het niet! Je hoort je niet slecht te voelen in het lichaam waarin je zit, hoe dat er ook uitziet. Jouw lichaam zorgt ervoor dat jij functioneert, zorgt ervoor dat jij trappen kunt oplopen, dat jij een fles water kan optillen en dat je kan rennen voor de bus. Jouw lichaam zorgt ervoor dat je kan fietsen, dat je kan diep ademhalen als je je onrustig voelt, jouw lichaam zorgt ervoor dat jij dingen beleefd. Dus waarom zouden we er ons dan voor schamen? Waarom zouden we ons er dan niet goed bij voelen? Het brengt ons zoveel. Is het dan niet ondankbaar om dat te beantwoorden met minachting?

Ook ik heb me jarenlang geschaamd voor hoe ik eruit zag. En ik heb ook gedacht dat dit doodnormaal was. Ik dacht dat iedereen dit wel had, dat iedereen wel onzeker was over zijn lichaam. En in zekere zin zijn we dat ook allemaal een beetje. Maar het wordt pas een probleem wanneer dat beetje veel wordt, wanneer dat beetje ons leven gaat bepalen.

Ondertussen heb ik geleerd om mijn lichaam te omarmen. Figuurlijk. En af en toe ook letterlijk.Β Het mag er zijn. Ook met die blauwe plek. Ook met die 2 feestkilootjes extra. Het functioneert, het zorgt ervoor dat ik leef. En daar ben ik dankbaar voor.

En als je nu denkt dat dit enkel een simpele denkswitch is, wel, dat is het niet. Ik voel me ook nu nog niet altijd goed in mijn vel. Ik twijfel nog vaak over hoe ik eruit zie. Maar ik beantwoord nu die twijfels met: Het is okΓ©. Elk lichaam is okΓ©. Een lichaam hebben is okΓ©. Hoe dat er ook uitziet. En dat helpt.

Ik ben de laatste tijd een aantal kilo’s aangekomen. En ja, ik ben daar niet altijd zo blij mee. Maar hoewel ik vroeger mijn volledige zelfbeeld hierdoor zou laten bepalen, doe ik dat nu niet. Ik weet dat ik meer ben dan een lichaam. En dat ben jij ook. Dat is iedereen.

Dus, a.u.b., als jij je niet goed voelt in je vel, verander dan hoe je naar je lichaam kijkt, en niet hoe je lichaam is. Een ander lichaam bezorgt je geen geluk. Een gezonde kijk naar je lichaam doet dat wel.

Dus bij deze roep ik je op om het woord bodyshaming definitief uit je woordenlijst te schrappen. Niemand zou zich moeten schamen. Ook jij niet. Amen.

Liefs,
Melissa

_MG_9743

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Create a website or blog at WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: